Volgens de Nederlandse wet is elke fietser verplicht om zowel voor als achter goed werkende fietsverlichting te hebben. Soms kan het voorkomen dat het achter- of voorlicht kapot gaat. Het is dan van groot belang om het fietslicht snel te repareren. Het repareren van een fietslamp op batterijen werkt anders dan het repareren van een fietslamp met dynamo.
Een fietslamp op batterijen
Bij niet werkende fietsverlichting op batterijen kunnen er verschillende oorzaken zijn waardoor de verlichting niet werkt. Zo kan de batterij leeg of kapot zijn. In dat geval hoef je alleen een nieuwe batterij te kopen en in de fietslamp te plaatsen. Het is ook mogelijk dat het lampje defect is. Dan kan je het beste naar een fietsenwinkel gaan, zodat je zeker weet dat je de juiste fietslamp aanschaft. Online zijn er tegenwoordig ook webshops die gespecialiseerd zijn in fietsonderdelen.
Een fietslamp met dynamo
Het repareren van defecte fietsverlichting met dynamo is een stuk lastiger. Ten eerste moet je kijken hoeveel lampjes er niet meer branden. Als het om 1 lampje gaat, dan hoef je alleen een nieuw lampje te kopen. Let daarbij goed op het wattage van het betreffende lampje.
Het kan ook gebeuren dat beide lampjes niet meer branden. In zo’n situatie kan de bedrading of dynamo defect zijn. Soms kan het lastig zijn om het exacte probleem op te sporen. Het repareren van fietsverlichting met dynamo kan je het beste laten doen door een professionele fietsenmaker. Als je de kosten voor een fietsenmaker niet wil of kan betalen, dan is de goedkoopste manier om een nieuwe achter- of koplamp te kopen.
Regels voor fietsverlichting volgens de Nederlandse wet:
1) Achterlicht moet rood licht zijn.
2) Fietslampen mogen niet knipperen en moeten recht achteruit en recht vooruit schijnen.
3) Reflectoren op de achterkant, fietsbanden en trappers.
4) Vaste fietslampen achter en voor mogen ook vervangen worden door twee losse lampjes.
5) Voorlicht mag geel of wit licht zijn.