Fietstochten

Nederland is echt een fietsland. Jaarlijks fietsen miljoenen mensen om bijvoorbeeld naar school of het werk te gaan. Een deel daarvan fietst graag fietstochten. Daarom worden ieder jaar duizenden fietstochten georganiseerd, die zowel individueel als in groepen gereden kunnen worden. In totaal bestaat er meer dan 30.000 km aan interessante fietspaden.

Soorten fietsroutes
Er zijn drie manieren om een fietsroute te kiezen. Wil je gaan voor een (korte) dagtocht? Dan zijn de knooppuntroutes ideaal. Voor fietsroutes met een lange afstand, fietsvakanties of trektochten zijn LF-routes geschikt. Uiteraard kan je ook je eigen route samenstellen. Zo is het mogelijk om online de fietsroute te plannen, maar ook via fietsboeken of fietsfolders bij de lokale VVV.

Een aantal fietsroutes
Meerdere organisaties zijn opgericht met als doel om één of meerdere fietstochten te organiseren. Zo is er bij Happen & Trappen de keuze uit 160 routes verspreidt over Nederland en België. In het noorden van Nederland wordt De Lytse Marren fietstocht gezien als één van de mooiste fietstochten van het noorden.

Ook zijn er verschillende websites die de mooiste fietsroutes op een rijtje hebben gezet. Bij Natuurmonumenten zijn 17 fietsroutes gemaakt die variëren tussen de 14 en 54 km. Centraal bij elke route staat de natuur. In het Landschap heeft 12 prachtige fietsroutes samengesteld waarbij genieten van bezienswaardigheden en de natuur in elke route zijn verwerkt. Ook de VVV heeft 250 VVV fietsroutes door de mooiste streken van Nederland gemaakt. Op hun officiële website worden de vijf populairste fietsroutes uitgebreid toegelicht.
Fietsroutes zoeken
Door het hele land zijn speciale fietsroutes aangelegd. Daarbij is onder andere gelet op bezienswaardigheden, de natuur en moeilijkheidsgraad van de route. Op het internet zijn er meerdere websites waarop je jou eigen fietsroute kunt bepalen. Van de eerste tot de laatste kilometer is de gewenste route gedetailleerd te kiezen. Net als de afstand en het fietsgebied. De beste fietsroute zoeken is mogelijk op de websites van de ANWB of Fietsersbond.