Fietsketting onderhoud

Het schoonmaken van een fietsketting is niet het meest populairste klusje, maar wel onzettend belangrijk. Door een fietsketting met regelmaat te reinigen gaan zowel de fietsketting als tandwielen langer mee. Maar nog belangrijker, door het schoonmaken blijft het versnellingssysteem optimaal werken.

Twee manieren voor fietsketting onderhoud
Er zijn twee manieren hoe je een fietsketting kunt onderhouden. Zo kan je de ketting met een specialie kettingreinigingsset schoonmaken. Bij deze manier blijft de ketting op de fiets zitten. Het is ook mogelijk om de fietsketting er volledig af te halen, te reinigen en vervolgens terug te monteren.

1) Ketting reinigen met kettingreinigingsset
Bij deze methode kan je de fietsketting op de fiets laten zitten. Deze manier is de makkelijkste en snelste methode om een ketting te reinigen.

De hulpmiddelen:
– Een kettingreinigingsset
– Kettingolie

Het stappenplan:
– Stap 1: Monteer de kettingreinigingsset om de ketting heen en vul deze met de kettingreinigingsvloeistof.
– Stap 2: Laat de fietsketting door de reinigingsset heen draaien. Tijdens dit proces wordt het vuil in het reservoir opgevangen.
– Stap 3: Als de ketting goed gereinigd is, kan je de fietsketting insmeren met kettingolie. Die kettingolie beschermt de ketting en zorgt ervoor, dat het schakelsysteem goed blijft werken.

2) Ketting demonteren
Bij deze methode haal je de fietsketting er volledig af. Vervolgens ga je de ketting schoonmaken en na reiniging weer terug monteren.

De hulpmiddelen:
– Een bakje
– Een borsteltje
– Een doek
– Een ketting reinigingsmiddel
– Kettingolie

Het stappenplan:
– Stap 1: Je haalt de ketting los. Als er een sluitschakel is, kan je die schakel uit elkaar halen. Anders haal je met een kettingpons een pinnetje uit een schakel en valt de fietsketting in twee delen los.
– Stap 2: Pak het bakje en doe daar de kettingreiniger in. Vervolgens leg je ketting in het bakje, laat je die weken en haal je met de borstel het vuil eraf. Als je tevreden bent met het resultaat droog je de fietsketting af met een droge doek.
– Stap 3: Je kunt de ketting op de fiets monteren. Voeg vervolgens de kettingolie toe. Anders gaat het schakelen moeizaam en slijt de fietsketting te snel.