Het smeren of invetten van een (fiets)onderdeel is niet de meest leuke klus, maar wel noodzakelijk. Door goed en regelmatig smeren zal er namelijk minder slijtage optreden. Voordat je begint met smeren of invetten moet de fiets of het fietsonderdeel goed gereinigd zijn. Voor het schoonmaken kan je een poetsmiddel gebruiken. De fietsonderdelen die je regelmatig moet smeren zijn de derailleur, kabels, ketting, pedalen en remmen. Wat betreft invetten gaat het voornamelijk om de naven, stuurpen en zadelpen.
Fiets schoonmaken
In de winter zal je een fiets vaker schoonmaken. Door pekel en zout gaat je fiets namelijk sneller roesten. Zo zal je ook de remblokken en fietsketting vaker insmeren. Voor het schoonmaken van je fiets heb je alleen een borstel, doekje en fiets reinigingsmiddel nodig. Als je klaar bent met reinigen is het vuil af te spoelen met bijvoorbeeld een tuinslang. Je fiets zal langer mee gaan als je jaarlijks voor een grote onderhoudsbeurt naar de fietsenmaker gaat. Dit gebeurt dan naast de eigen momenten van insmeren, invetten en reiniging.
Smeermiddelen
Als je jou fiets of een bepaald fietsonderdeel gaat smeren of vetten, dan zijn er verschillende smeermiddelen waaruit je kunt kiezen. Hieronder worden de meest gebruikte smeermiddelen en vetten toegelicht.
– Fietsolie: met fietsolie krijgt je fiets minder roestvorming en minder wrijving.
– Kopervet: dat is montagevet en ideaal voor het smeren van het remsysteem.
– Lagervet: dit vet is geschikt voor het invetten van pedalen of de trapas. Met lagervet bescherm je fietsonderdelen tegen vocht en vuil.
– Montagevet: hierdoor gaan metalen fietsonderdelen niet meer los.